Aan de kant dodo,

hier is de quagga! 

Aan de kant dodo,

hier is de quagga! 

Ken je de quagga, dat dier dat de pech had te veel op andere dieren te lijken? Behalve doodschieten hebben we nooit geweten wat we met hem aan moesten. Een wilde ezel was het, een vrouwelijke zebra, een bastaard! In 1883 stierf in Artis de allerlaatste zonder dat iemand het doorhad. 

 De quagga is de schlemiel van de uitgestorven dieren. Tegenwoordig zijn we hem voor het gemak maar helemaal vergeten. Dat is jammer, want zijn verhaal is een prachtige zwartkomische parabel. De quagga laat zien hoe hopeloos verloren we zijn als zich een dier aandient dat zich niet in een hokje laat plaatsen.

Het verhaal van de quagga loopt helemaal door tot in onze tijd. Eerst wordt hij de inspiratiebron voor Jurassic Park. Daarna neemt hij op een grandioze manier wraak op ons boekhoudersdenken.

Reinier Spreen is schrijver in Amsterdam. De quagga was een toevalsvondst. Fijn dat de prachtige Artis-bibliotheek om de hoek was. Die was het startpunt voor een geweldige reis. 

Heb je een vraag over Monument voor de quagga of wil je een exemplaar bestellen? Ik hoor het graag! Een boek kost 19,90 plus 2 euro verzendkosten.

Dankjewel voor je interesse!

Goeds,Reinier Spreen

 

 

Never more, alas! will this fleet and handsome creature scour its primeval karroos, or proudly pace in regular formation, or with its fellows wheel and charge like a regiment of cavalry.

Henry Anderson Bryden